Blogginlägg

Soundtracks: "Det blir aldrig som man tänkt sig"

Postad: 2011-01-26 07:51
Kategori: Soundtracks

DET BLIR ALDRIG SOM MAN TÄNKT SIG (Metronome, 2000)

Måns Herngrens och Hannes Holms komedi med allvarliga inslag, som i de ledande rollerna har tre tjejer, har som soundtrack också nästan uteslutande tjejer i framträdande positioner. Men själva filmmusiken är skriven av Pål Svenre med viss hjälp av Magnus Frykberg och förekommer som korta inslag mellan de konventionella låtarna på skivan.
   Den svenska indiepopgruppen Komeda bryter av mönstret något. Dels musikaliskt med sin avancerade mix av markerade rytmer, 30-talssound och snabba rockmusik och dels innehåller gruppen en majoritet med killar fast längst fram vid mikrofonen står Lena Karlsson och sjunger uttrycksfullt.
   Inledningen på skivan är intressant och av stor musikalisk klass. Här gör Lisa Miskovsky sin skivdebut, hon skulle göra sin första skiva i eget namn 2001, i en pampig och tungt stråkarrangerad ballad skriven av Tomas Andersson Wij, text, och Rebecka Törnqvist (på omslaget felstavat Törnkvist…), musik. Samma år som den här filmen kom hade Lisa varit med och skrivit ”Shape of my heart” till Backstreet Boys.
   Tjejtemat är alltså tydligt både i filmen och på det här soundtracket och det har blivit en musikalisk blandning mellan modernt och traditionellt och mellan engelska och svenska texter.
   Förutom Lisas fina bidrag har jag fastnat mest för Kristina Janssons ”Put yesterday on sale”. För mig okände Jansson gör en egen låt i singer/songwriter-genren som låter väldigt personlig och bra.
   Som örebroare kan jag inte låta bli att dras till systrarna Greta och Mija Folkessons respektive låtar. Greta gör modern soul, jämför Eric Gadd och Robyn (som hon körat bakom), i ”Three times too late” och Mija gör ett fint och soft soulinfluerat intryck på ”Kyss mig”. Mija har skrivit låten tillsammans med David Shutrick och för några veckor sedan tilldelades paret en Grammis för sin barnskiva ”Stava med skägg”.
   Ingela Klemetz gör en udda låt, ”Fjärilar”, som blandar moderna ljud med stråkar. Noora mixar, med hjälp av Ben Grim, hiphop med rap och blir i det här sällskapet en främmande fågel. Camille Jones, ännu ett okänt namn, gör modern akustisk soul i ”Shouldn’t I” liksom Anna Nordells lågmälda framträdande i ”Min egen dröm”.
   Jazzsångerskan Rigmor Gustavsson avslutar skivan med filmens titellåt som är skriven av Wille Crafoord. En traditionellt storbandsjazzig låt som säkert fungerar mycket bättre i filmen än på skiva.

Innehåll:
LISA MISKOVSKY: Pärlor av plast
KOMEDA: Check it out
"Peace"
KRISTINA JANSSON: Put yesterday on sale
INGELA KLEMETZ: Fjärilar
"Österlen"
GRETA: Three times too late
NOORA feat. Ben Grim: Need you
"Kadens"
KOMEDA: She's coming through
MIJA FOLKESSON: Kyss mig
"Gina och Roffe"
CAMILLE JONES: Shouldn't I
ANNA NORDELL: Min egen dröm
"Ödesfärd"
"Branden"
RIGMOR GUSTAVSSON: Det blir aldrig som man tänkt sig

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2011 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.