Blogginlägg

Engelsk folkrock tände publiken

Postad: 2009-07-15 07:50
Kategori: 70-talskonserter

Ett engelskt folkrockband som bildades 1972 under namn som Albion Dance Band och Albion Country Band men som lagom till 1978, när de i mars släppte skivan "Rise up like the sun", kortade sitt gruppnamn till Albion Band och gav sig ut på turné. Det svängde i Konserthuset.

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 13/10 1978.

ALBION BAND
Konserthuset, Örebro 11 oktober 1978


Hoppsan! Vilken överraskning och vilken PR för folkrockmusik och vilken konsert. Jag refererar till onsdagskvällens konsert i Örebro Konserthus med Albion Band, gruppen som bildades av Ashley Hutchings för att företrädesvis spela gammal traditionell musik men som nu är mitt uppe i sin rockigaste uppsättning.
   Ledaren Hutchings har tidigare deklarerat sitt motstånd mot alltför elektriska och rena rockinfluenser i sin musik. Och det var ju också den största anledningen till att han en gång lämnade både Fairport Convention och Steeleye Span. När bandens traditionellt förankrade folkmusik började urholkas och egna kompositioner tog alltmer över. Nu är han med sina kompisar i Albion Band på väg åt precis samma håll utan att syssla med rock.
   Albion Bands konsert var så mycket mer än bara folk- och rockmusik. Till exempel hade de i fiolspelaren Ric Sanders en skicklig solist som har sina rötter i jazzmusiken då han samtidigt är medlem i avancerade Soft Machine. Hans långa solo var mer högljutt än bra men i övrigt kompletterade han de övriga grabbarna fint.
   Folkrock har så många riktningar och perspektiv att konserten med Albion Band knappast blev en ensidig uppvisning. De hade en enorm förmåga att hitta rätt och effektfullt smycka ut låtarna efter alla konstens regler. Vare sig det gällde klappvänliga danslåtar, sorgsna hymner eller nyskrivna Richard Thompson-låtar förstod jag deras känsla för vad de än gör.
   Förändringarna i gruppen och deras musik är många sedan det uppskattade TV-programmet. Den gången gjorde de musik sittande. Nu hade de ställt sig upp och blivit betydligt tuffare i framförandet. Något som gjorde deras släktskap med Fairport och Steeleye påmint. Och minsta gemensamma nämnaren var alltså Ashley Hutchings.
   Det var för övrigt en mycket fin stämning i lokalen hela kvällen och publiken klappade välvilligt med i de käcka melodierna och försökte också sjunga med i refrängerna. Något som var svårare då gruppen spelade högt och den riktiga allsångsstämningen aldrig infann sig.
   Albion Band har en tänjbar och flexibel sammansättning och var under Sverigeturnén bara sex man. Sex killar som kan det där med folkrock, musikbegreppet som inte föregås av några större reklamkampanjer eller jippon och jag undrar bara varför.

Förmodad sättning:
Peter Bullock - keyboards
Mike Gregory - trummor
Ashley "Tiger" Hutchings - bas
Phil Pickett - blås
Ric Sanders - violin
John Tams - dragspel, sång;
Graeme Taylor - gitarr

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (454)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (142)
Örebro (16)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juli 2009 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Tommy Jonsson 22/05: Vet inte om det är sant men det påstås att publikljudet inte blev speciellt b...

Peter 17/05: Vart tog Live at the Grand Opera House Belfast med Van Morrison vägen?...

Jan Arne Martin Lennell 15/05: Del Amitri tycker jag skulle haft förstaplatsen :)...ser vekligen fram mot dera...

Richard 5/05: Tack för att ni delar med er, Håkan med sina fina texter och Jack med minnen o...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.