Blogginlägg från 2007-08-15

En budgetvariant på forna tiders paketturnéer

Postad: 2007-08-15 20:22
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 14/8 2007.

KONSERT
”Svensk sommar”
Martin Stenmarck
Nanne Grönvall
The Refreshments
Marie Lindberg
Markus Fagervall
Brunnsparken, Örebro 12/8 2007


I skuggan av Per Gessles påkostade och tekniskt högklassiga show på lördagskvällen framstår ju ”Svensk sommar” som en budgetvariant på forna tiders paketturnéer. Det är på något sätt som att jämföra oxfilé med pyttipanna. Men jag vill egentligen inte komma med några sura jämförelser ty förutsättningarna är så olika.
   Men just pyttipanna var faktiskt en väldigt logisk referens på innehållet i ”Svensk sommar”-paketet. Lite av varje och där olika ingredienser fyller olika funktioner. Några stjärnor men också ren och skär utfyllnad. Men slutresultatet blev ändå förhållandevis smakfullt.
   Att turnén döptes till ”Svensk sommar” var nog olyckligt för dåligt väder har förföljt artisterna runt Sverige. Och när vi i sommar i allmänhet flyttat inomhus för att der varit risk för regn så var det precis det som hände vid turnéstoppet i Örebro. Den över tre timmar långa showen utspelade sig inomhus på Parkteatern på söndagskvällen. Men större bov än vädret var nog biljettförsäljningen ty endast 360 personer hade köpt förköp. Ett stort publikfiasko med andra ord. Omöjligt att genomföra på en folkparksscen utomhus.
   Marie Lindberg, skolfröken från Eurovisionsschlagern i våras, tackade nog ödet för att hon fick uppträda inomhus med sin akustiska gitarr, vänligt ljusa röst och några killar i det snälla kompet.
   Hon satt på sin stol och såg ut att vilja vara vän med hela världen. Medan låtarna rann förbi i sina mjuka lägereldsversioner utan att varken uppröra eller engagera. Tills avslutningslåten ”Trying to recall” spontant skapade överraskande allsång i publiken.
   Debutanten avlöstes av rutinerade Nanne Grönvall i en explosivt händelserik show på nästan 50 minuter. Jag misstänker att hennes framträdande till stora delar var en försmak på Hamburger Börs-showen som har premiär i höst. Det var otaliga klädbyten, avancerade och gymnastiska dansnummer och en hel rad starka sånginsatser.
   Det sedvanligt pretentiösa och bombastiska i Nannes framtoning fick plötsligt en generös och ambitiös profil.

Martin Stenmarcks 45 energiska minuter på scen hade varit värd finalplatsen i detta turnépaket. Starka låtar, huvudsakligen hämtade från det framgångsrika ”9 sanningar och en lögn”-albumet, och en anspråkslös men proffsig artist i centrum resulterade i ett succéframträdande.
   Stundtals lite väl tungt och bastant sound men de varierade arrangemangen pendlade mellan akustiskt och hårt elektriskt. Plus för att han passade på att köra några helt nya låtar också.
   Norrlänningen Markus Fagervall är ”Idol”-vinnaren av traditionellt snitt. Tekniskt duktig och röstmässigt kraftfull men personligheten har än så länge svårt att göra sig gällande bland alla konventionella poser och allmänhårdrockiga arrangemang.
   Försökte samla hippa poäng med stora Marshall-förstärkare och en Flying V-gitarr men det var lönlöst när materialet, från hans enda album ”Echo heart”, saknar någon som helst profil. Och inte hjälpte det att jag tyckte han för kvällen sjöng utan kraft och tyngd som på skiva och i tv.
   Refreshments avslutade kvällen på ett traditionellt och välkänt sätt med rullande boogie, klockren rock’n’roll och ett fång mer eller mindre kända låtar från sin repertoar. Jag kanske har sett bandet lite för många gånger på för kort tid för att fortfarande imponeras och tveklöst älska varje sekund. För de börjar bli en smula förutsägbara numera.
   I söndagskväll var de på bättre humör än senast men som sagt, deras stenhårt traditionella repertoar saknar just nu riktig spänning.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (485)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (155)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2007 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Rikard Bengtsson 22/01: Dubbelgura-bilden är ju från Domino 1978. Den sista bilden på Lowe kan vara f...

Björn 24/12: Små marginaler, men den här är i topp år 2000 med The United States Air Forc...

Björn 23/12: Merry Jul o Gott Nytt År, tack för ännu ett år med ypperlig journalistik och...

Claus Stenhøj 24/10: "Bucket T" endast i Sverige? Se her: https://www.discogs.com/release/3904137-Th...

Claus Stenhøj 24/10: Mycket fin genomgang. Men du er lite hård ved The Troggs, som visseligen var et...

Janne Lennell 11/10: Håller med dig; fantastisk konsert men saknade lite fler låtar från senaste, ...

Uffe Pop 10/10: Jag såg Wilmer X på ett utsålt Nalen.....vilken energi, vilket ös..toppen! N...

Per 6/10: Håll utkik efter Vampyrernas comeback 2022/2023! En fyralåtars demo från janu...

Janne Lennell 2/10: Beside Bowie: Mick Ronson story. Tack för tipset! Har jag helt missat, ska abs...

Björn Stein 14/09: Ett videotips till de tre. Beside Bowie: The Mick Ronson Story finns på denna l...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.