Blogginlägg från 2002-11-04

Totta konsert

Postad: 2002-11-04 22:41
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 4/11 2002.

KONSERT
TOTTA NÄSLUND
Parkteatern, Örebro 2/11 2002


Utan att egentligen utvecklas, förändras eller bjuda på några stora nyheter så blir varje konsert med populäre Totta en ny upplevelse. Så även inför ett halvbesatt Parkteatern i lördagskväll.
   Efter en rad exemplariska skivor, som sakta men säkert grundmurat en stor publikskara, så uppfattar jag det senaste mästerverket ”Bortom månen & mars” som den slutgiltiga höjdpunkten. Både låt- och soundmässigt en imponerande skiva.
   Därför var jag upp över öronen nyfiken på hur de nya låtarna, specialskrivna av människor som Mauro Scocco, Peter LeMarc, Plura och Per Persson, skulle fungera live.
   Och det blev inte överraskande och inte alls förvånande att det naturliga soundet från skivan också fungerade fullt ut på scen. Med sitt fantastiska band, helt identiskt med kompet på skivan, kunde ingenting gå fel. Inte ens små tekniska problem kunde stjälpa koncentrationen och den inövade elegansen.
   Med ett så skickligt och tajt komp tycker jag dock variationerna och det spontana kunde ha haft ett ännu större utrymme. Med några ytterst få undantag följde alla låtarna de ursprungliga, strikta skivversionerna.
   Men givetvis var det ännu en gång en attraktion att live få uppleva det underbara samarbetet mellan gitarristerna Bengan Blomgren och Johan Lindström, trummisen Peter Korhonens mjukt tassande rytmer och Jenny Öhlunds smäckra röst bredvid Tottas hesa stämma.
   Jennys sånginsatser blev den här gången så mycket större än vid besöket för ett år sedan då hon hamnade i skuggan av Sharon Dyall. Nu fick hon chansen att ge sin egen personliga version av stämmor som tidigare Josefin Nilsson, Charlotte Berg och Sara Isaksson gjort på skiva. Och Jenny klarade det galant.
   Vad jag vet har Totta inte skrivit en enda låt under sin långa karriär men ingen vågar påstå att han är en coversångare. De flesta svenska låtar han framför är specialskrivna för honom och i de fall han väljer utländska original så är de svenska texterna så finurligt utmejslade, ofta av Dan Hylander, att det hela tiden låter både trovärdigt och originellt.
   Därför blev låtarna av Steve Earle och John Prine i lördags kväll en alldeles naturlig del av scenrepertoaren. Och tillsammans med Mauro Scoccos samtliga bidrag från senaste skivan, med ”Sex fot under” som oöverträffad triumf, ”Utan dej” med ett utpräglat Stones-intro och Per Perssons underbara titellåt från senaste skivan blev de konsertens toppar.

Tottas låtar:
Kärlek med stort K
På väg igen…
Hemma före mörkret
Farväl
Jag får aldrig nånsin nog
Nå’n dag
Du känner inte mej
Han kom hem
Feber
Ängel från Montgomery
En clown i mina kläder
Utan dej
Sex fot under
Bra dagar
Bortom månen & mars
Alltid inom mig
Louise
Men bara om min älskade väntar

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (461)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (42)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2002 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Valbobo 25/08: Icke att förglömma så var Everly bröderna ju först med att spela in den int...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Wadlings album måste jag kolla upp, låter intressant. För övrigt endast chec...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Håller med om "Pet sounds", ojämn och överskattad, men jag har den ändå då...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Hårdrock...håller helt med dig där. Vad gäller Led Z. är det bara "IV" som ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.