Blogginlägg

Överlägset och underhållande om rock

Postad: 2001-05-07 10:35
Kategori: Krönikor

Utan nomineringar, utan konkurrens och definitivt utan diskussion. Landets bäste skivrecensent heter Lennart Persson. Han gör en skivrecension till något mycket mer än ett litet omdöme på några få rader och ett betyg. Med hjälp av sin kärlek till rockmusikens historia skriver han passionerat och kunnigt. Det kanske det är fler som gör i det här landet men ingen överträffar Persson vad gäller språklig elegans och medryckande jargong. Han har också absolut gehör för rockhistorien och vet alltid vad han skriver om.
   JAG LÄSER DAGLIGEN feber.se och ser det som en språklig inspirationskälla att läsa de ofta omfattande recensionerna. Någon beskrev dem som essäer, kring aktuella skivor. Där finns Mats Olssons käcka, men också ofta provokativa tyckande (ger hellre högt betyg till ett dansband än något traditionellt rockband), Andres Lokkos mycket pålästa och genuint initierade omdömen och Jan Gradvalls grymt kunniga skriverier i den dansanta kategorin.
   MEN DÄR FINNS framför allt Lennart Perssons inspirerande, historiskt överlägsna och underhållande texter, som avslöjar en massiv kunnighet i ämnet som få andra recensenter ens kan stava till i fantasin. Så har han ett till synes bottenlöst förråd av anekdoter ur rockmusikens historia att krydda med när själva tyckandet blir för förutsägbart. Jag respekterar Lennart Persson trots att han och jag inte tycker likadant hela tiden. Dwight Yoakams senaste, som Persson placerade på sin årsbästalista, tyckte jag var ett småtråkigt sömnpiller och Neil Youngs liveskiva, som jag tyckte var helt ok, gav han betyget 3/10.
Däremot var vi överens om att Wilmer X och Emmylou Harris tillhörde förra årets bästa. Men annars är det sällan vi recenserar samma skivor. Exempelvis är han en större bluesfantast än jag någonsin har tålamod att vara. Dessutom kan han soulhistorien på sina fem fingrar ungefär hundra gånger bättre än jag kan. Detsamma gäller jazz- och countryområdet.
   Nej, jag läser Persson främst för att lära mig mer och för att få en stund inspirerande läsning om dagen. När hans egna ord inte räcker till, vilket de i nio fall av tio gör, är han ofta pigg på att citera sångtexter och tar då ofta fram lysande exempel för att illustrera sitt resonemang. På feber.se, som uppdateras varje dag, får alla recensenter ett gränslöst utrymme som gör dem oslagbara i konkurrensen med tidningsrecensenter som har deadline vissa veckodagar och ett visst bestämt utrymme att fylla.
   MIN FASCINATION för Perssons skrivande började på 70-talets mitt i samband med den klassiska tidningen Larms uppkomst där allt från första till sista sidan var intressant. När han och hans kompisar så skickligt navigerade sig igenom den tidens omvälvande musikutveckling från pubrock via punk till allt det andra. Larm fick efter några år en naturlig fortsättning i tidningen Feber med samma utsökta innehåll. Ett namn som nu, några decennier senare, fortsätter vara en kvalitetsstämpel på bra rockskriverier.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2001 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.