Blogginlägg

Magnus Lindberg tillbaka i hetluften

Postad: 2000-02-27 19:33
Kategori: Magnus Lindberg

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda i februari 2000.

Magnus Lindbergs 25 år långa karriär som soloartist har haft många avbrott, av en eller annan anledning, men nu är han i hetluften igen. Aktuell med "Tur o retur", en skiva med både gamla och nyskrivna låtar. Ingen "greatest hits"-samling, i traditionell mening, utan ett personligt urval låtar som han kände kunde förändras till det bättre.
   - En del gamla låtar, exempelvis "I en hand" och hela den LP:n, går inte att göra så mycket bättre eller annorlunda. Därför har Kaj Söderström, gammal Lindberg-kompanjon sedan 20 år tillbaka, och jag siktat in oss på låtar som går att göra om i mer akustiska, lågmälda arrangemang.
   - Låtarna har ju en gång i tiden kommit till i ensamheten så för mig känns det naturligt att framföra rocklåtar som "Röda läppar" och "Då känns det lite lugnare" med bara en akustisk gitarr i komp, förklarar Magnus.
   Jakten på bra låtar, som inte riktigt fått sin maximala utformning på skiva, fastnar ofta kring skivan "Det kommer en vind" från 1989. Trummaskin-skivan, som Magnus beskriver den.
   - "Starkare", "Blind leder en blind" och "Tystnaden" (finns med på nya skivan), är ju fantastiska låtar fast de kom bort i det moderna soundet. Men jag ville göra en billigare produktion, säger Magnus som förklaring till trummaskinerna.
   I samband med utgivningen av "Det kommer en vind" hade Magnus ett starkt förhållande till Örebro. Han turnerade och spelade flitigt med ett gäng Örebromusiker, Fabulous Barflys, under ledning av gitarristen Staffan Ernestam.
   - De var ju ett utpräglat coverband när jag kom in i bilden men de var otroligt duktiga musiker som lärde sig mina låtar på nolltid och samarbetet var verkligen givande.
   - Men det var 20 mil mellan oss och det fungerar inte i längden om man inte har en väldig massa pengar.

Det största skälet till att bandet och Magnus gick skilda vägar hette dock Grymlings. Gubbrockbandet som han under några år hade tillsammans med Gotlandsrotade Pugh Rogefeldt och Micke Rickfors. Och Magnus dåvarande granne, Göran Lagerberg, en gång basist i Tages.
   - Då kändes det kul, skojigt att spela in första skivan och vi hade roligt tillsammans. Och succén var både överraskande och enorm, minns Magnus.
   Han kommer också ihåg att andra skivan var alldeles för kravfylld när den stressades fram av skivbolag och andra inblandade.
   - Då var det plötsligt inte lika roligt längre, kraften gick ur mig och jag ville hålla mig från rampljuset. Jobbade som trubadur och ville mest vara ifred.
   Mellan de stora skivsläppen har Magnus inte dragit sig för att ta vanliga jobb. I dag kan han leva på sin musik men han har periodvis jobbat som musiklärare på hög- och mellanstadiet i Solna, staplat plank på en brädgård och städat på Arbetarskyddsstyrelsen.
   - Det håller en kvar i verkligheten och det är där man träffar vanliga människor. Som gör att det blir lättare att skriva låtar. Jag är ingen ordbajsare, jag vill beskriva riktiga personer.
   Vilket osökt för oss in på en av de nyskrivna låtarna på skivan, "Jag ska se när du brinner", en riktig hatlåt.
   - Det handlar om en verklig person som jag kände och det är verklig ilska jag vill förmedla. Har han någon intelligens kvar så kan han säkert gissa att det är han jag sjunger om, säger Magnus bestämt och höjer rösten för första och enda gången under intervjun.

Magnus beskriver sig som en typisk stadsmänniska fast han just nu bor på landet i Upplands-Väsby i sin pappas gamla gård där det stundtals blir alldeles för lugnt och stilla.
   - Det är i stan med stadsmiljön jag får uppslag till nya låtar. Lamporna och skyltfönstren är fantastiska inspirationskällor. Det är kärleken till stan som jag tar med mig ut på landet där jag skriver färdigt låtarna.
   Nya skivan har huvudsakligen gjorts i tajt samarbete med Kaj Söderström, på bas, gitarr och keyboards, men det är tillsammans med sitt trogna band, Kaj, Billy Bremner och Pelle Alsing, han ska ut på vägarna i sommar ("Slottsfestivalen låter som en lysande idé") och ska enligt planerna spela in nya skivan i höst.
   - Nu känner jag för att göra en bandplatta med nytt material och hoppas den blir klar till jul, men man vet ju aldrig, säger en realistisk Magnus som har erfarenhet av hur färdiga planer kan krossas och förutsättningar snabbt kan ändras i skivbranschen.
   - Det har varit några hårda år men än är det inte slut, avslutar en optimistisk Magnus som tillsammans med sin skivbolagsrepresentant frågar efter bästa vägen till Norrköping innan han berättar att i bilstereon snurrar en skiva med Gram Parsons.
   - Jag kanske ska göra en countryskiva, blir Magnus sista spontana kommentar innan vi skiljs vid Järntorget.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (454)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (142)
Örebro (18)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Februari 2000 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29          

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Tommy Jonsson 22/05: Vet inte om det är sant men det påstås att publikljudet inte blev speciellt b...

Peter 17/05: Vart tog Live at the Grand Opera House Belfast med Van Morrison vägen?...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.