Blogginlägg från 1997-08-01

Magasin hjälper Dan & Py att minnas

Postad: 1997-08-01 09:38
Kategori: Intervjuer

Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda/Magasin sommaren 1997.

Det kan i dag vara svårt att förstå. Men under åren 1983 och 1984 var Raj Montana Band störst i Sverige. Belönades med Rockbjörnar, platinaskivor och turnéerna blev bara längre och oftare i allt större lokaler. Innan allt slutade i december 1984. Nu gör bandet, med Dan Hylander och Py Bäckman i spetsen, en tillfällig återförening i sommar med en samlingsskiva och turné. magasin har träffat Dan och Py och pratat minnen, privata erfarenheter och framtid.

När man träffar Dan Hylander och Py Bäckman är det inte lätt att veta i vilken ände man ska börja. Deras respektive karriärer är så långa och omfattande att Raj Montana-äventyret i tid är kort och snarare en parentes. Dock en parentes som betytt mer för både Dan och Py än något annat.
   Det "moderna" Raj Montana Band, som är upphov till årets revival, drog igång 1980, ett år efter att Dan flyttat från Skåne till Stockholm och träffat Py.
   - Vi började genast turnera flitigt. Konserterna i Skåne gav bäst men första åren gick vi back. Vi hade egentligen för stor produktion, men eftersom vi ägde ljud- och ljusfirman som stod för grejerna kunde vi fortsätta och till slut börja nå framgång, minns Dan.
   Raj Montana turnerade sig till positionen som nummer ett i Sverige. Två-tre turnéer per år, ibland 46 konserter på två månader och avskedsturnén hösten 1984 gick i nästan enbart ishallar.
   - Då fanns det ingen gräns mellan privatliv och offentligt liv. Det var ett hysteriskt heltidsjobb, säger Dan i dag och vet inte om han vill ha tillbaka den tiden eller inte.
   Sommarens återföreningsturné, där medlemmarna är identiska med hösten 84, omfattar just nu närmare 20 spelningar och ska när turnéschemat spikas förhoppningsvis vara uppe i 25 ställen. Premiär sker på Sofiero i Helsingborg 27 juni. Förmodligen ingen konsert i Örebro men Karlskoga får ett besök under den senare delen av turnén, 16 augusti.
   Hysterin 1984 följdes av ett förhållandevis lugnt 1985, ANC-engagemang men inga egna skivor. 1986 separerade Dan och Py också privat och deras båda artistkarriärer började likna berg-o-dalbana. För Py blev 1988 ett minst sagt stormigt år. Hon skrev Sveriges EM-schlagerlåt, "Stad i ljus", till Tommy Körberg, gjorde en mindre lyckad solo-LP, "Natt 1001", och gifte sig med den 16 år yngre gitarristen Micke Wennborn vars efternamn hon bär privat fortfarande fast de är skilda.
   Och mitt i denna glädje och framgång blev Py hett löpsedelsstoff.
   - Jag blev utpekad och utlämnad i en kokainhärva. För att jag var kändis och nära vän till den kriminelle. Att jag blev avskriven från fallet och var helt oskyldig glömdes bort, säger Py i dag. Men Py fortsatte turnera, nu i mindre sammanhang, och gjorde 1990 en skiva, "I rosornas tid", som är helt bortglömd.
   - Jag stod i affär och jobbade på reklambyrå innan jag fick mitt livs revansch med Nordman, berättar en för dagen mycket nöjd Py.
   Hon har skrivit texterna till Mats Westers melodier på Nordmans båda album som sålt i närmare en miljon exemplar! En närmast ofattbar siffra.
   - Just nu laddar vi för trean som ska ut innan jul. Jag har just skrivit text till en melodi som Mats skrivit tillsammans med Eric Bazilian från Hooters.
   Om Py genom Nordman-framgångarna tjänat stora pengar vill eller kan hon inte uttala sig. Hon är däremot nöjd med att nå ut till en så ofantligt stor publik med sin kreativitet.

Försäljningssiffrorna dalade också för Dan och solokarriären flagnade något mot slutet av 80-talet.
   - "Café Sorgenfri"-turnén med andra upplagan av Kosmonaut tycker jag var bland det bästa jag gjort. Ett fräckt och spännande band helt i klass med Raj Montana, säger han utan tanke på vad han är i Örebro för att göra reklam för.
   - Däremot fick jag en rejäl svacka 1990, erkänner han, som jag dock tog mig ur. Antingen är man som artist hysteriskt underskattad eller hysteriskt överskattad. Jag väntar troget på nästa anfall av det senare, säger Dan och ler ironiskt.
   Dans tre soloskivor under 90-talet har dock sålt dåligt, helt orättvist enligt honom själv, men de senaste åren har etablerat honom som framgångsrik både som låtskrivare och producent åt Totta. Dan har skrivit majoriteten av låtarna på hans båda soloskivor som sålt bra. En framgång som bäddat för en ny karriär i eget namn.
   - Tottas skivor säljer bra under lång tid. Bäst av alla i EMI:s backkatalog. Så nu har jag kommit på god fot med Kjell Andersson på EMI. Jag går in i Lasse Englunds studio i höst och ännu en soloskiva kan väntas till våren, säger artisten Dan Hylander som under det senaste halvåret funderat på att skriva en bok.
   - Har pratat med Klas Östergren och novell passar mig nog bättre än roman. Fast det skulle vara kul att skriva en riktig roman, gräva i sitt eget liv och lämna ut andras, myser Dan.
   - Man måste inte skriva om sig själv, tycker Py.
   - Jo, släng dig i väggen, Carina Rydberg. Avslutar Dan på sin säreget skånska och familjära dialekt.

Dan & Py-fakta

DAN OVE MIKAEL HYLANDER
Född: 21 juni 1954 i Malmö.
Familj: Ja, en dotter (Amanda, 5½ år) och ny sambo (Alexandra).
Bor: I lägenhet på Kungsholmen i Stockholm.
Inledde karriären: I rockgruppen White, 1970.
Debutskiva: Raj Montana-singeln "Dalit Panther" (1977)
Stora genombrottet: "Döende oskuld" (1979) i Skåne, "September" (1981) i övriga Sverige.
Karriärtopp: "Änglar och sjakaler" (1984).
Lyssnar på: Trisha Yearwood, Kim Richey och Dead Reckoners.

PY MARIE ELISABETH ULRIKA BÄCKMAN-WENNBORN
Född: 5 juli 1948 i Stockholm.
Familj: Dottern Ävve Helena, 28 år.
Bor: I Järfälla (lägenhet) och på Värmdö (hus).
Inledde karriären: I grupperna Vat 66 och Songs i slutet på 60-talet.
Debutskiva: Singel med Baby Py Grandmothers, "Single girl" (1969).
Stora genombrottet: LP:n "Sista föreställningen" (1983).
Karriärtopp: Som textförfattare åt Nordman, två album.
Lyssnar på: Nordman-demos.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (61)
Blogg (504)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (77)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (54)
Maxi12" (35)
Minns (164)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 1997 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Peter 17/11: Nu har du nog blandat ihop det... Brian Johnson sjöng inte i Guns´n Roses, men...

Ove 15/09: Kolla också gärna in Bottle Rockets: Songs of Sahm...

Silja 5/09: Har du en riktigt bra idé om hur man tar bort ekot i kyrkor? Då är du nära e...

Anders Jakobson 4/09: Vilken hyllning! Tack och bock! ...

per 31/08: Jag älskade 50/50 från och med första lyssningen, bortsett ifrån de två sis...

Thomas 30/08: Hej Håkan. Jag tror vi hörde olika låtar. Jag hörde Satelliter och rakete. D...

Johan S 3/08: Håller med, tack för tipset Håkan!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.