Blogginlägg

”Across the universe”

Postad: 2008-02-11 22:44
Kategori: Måndagslåten

Att The Beatles var jordens största popgrupp under 1900-talet råder det inte delade meningar om. Nu, nästan 40 år efter splitrringen, håller de också på att erövra hela universum. Natten till i tisdags skickade den amerikansks rymdstyrelsen NASA Beatles-låten ”Across the universe” ut i rymden, riktad mot Polstjärnan 431 ljusår bort, med en hastighet av nästan 300 000 km i sekunden.
   4 februari 1968, exakt 40 år tidigare, påbörjade Beatles inspelningen av låten.
   Förra veckan sa Paul McCartney att det var en fantastisk upplevelse och Yoko Ono, John Lennons änka, sa att det var början på en ny tidräkning. Dr Barry Geldzahler, programdirektören på NASA:s huvudkontor i Washington, sa att han hade varit Beatlesfan i 45 år och att just ”Across the universe” var hans favoritlåt av alla Beatleslåtar.
   Den uppfattningen delas inte av Ian MacDonald, författaren till den prestigefyllda boken ”En revolution i huvudet”, som menar att John Lennons barnsligt klagande besvärjelse är ledsamt att lyssna på. Han menar vidare att ”Across the universe” är Lennons mest formlösa låt som föddes ur en mental utmattning.
   Förra veckans positiva McCartney-uttalande står i stark kontrast med låtens historia runt 1968 och 1969. Enligt MacDonald tog han inte låten på allvar och satte sig på tvären när Lennon ville ha den som A-sida på nästa Beatles-singel. Det blev den McCartney-baserade ”Lady Madonna” istället med George Harrison ”The inner light” som B-sida.
   Inspelningarna av låten, från 4 och 8 februari, blev sedan liggande och glömdes i stort sett bort när Lennon i december 1969, nästan två år senare, gav bort låten till en välgörenhetsskiva för World Wildlife Fund. Låten speedades upp en halvton och försågs med fågelljud. Skivan, som var ett samlingsalbum med olika artister, gavs ut på uppmaning av komikern Spike Milligan och fick titeln ”No one’s gonna change our world” (se omslaget uppe till höger) efter refrängen i just ”Across the universe”.
   Skivan gavs ut på skivbolaget Regal Starline, skivnumret var SRS5013, är idag ett samlarobjekt bland samlare av Beatles-relaterade skivor.
   Låten ”Across the universe” fick oväntat nytt liv bara några månader senare när inspelningarna till skivan som från början skulle heta ”Get back”, men som sedan ändrades till ”Let it be”, kom i händerna på Phil Spector. Han saktade ner låten till ursprungstempot, smetade på Disney-stråkar och en tjock sockrig kör och plötsligt smälte den flera år gamla låten in bland det nyinspelade materialet.
   Under skivinspelningarna den 4 februari kom John och Paul fram till en slutsats att låten krävde två kvinnliga falsettröster. Paul gick därför helt sonika ut från Abbey Road-studion och bjöd in två av fansen som ständigt stod utanför studion när Beatles var där. Det blev engelskan Gayleen Pease, 17, och brasilianskan Lizzie Bravo, 16, och den senare berättar här om minnen från inspelningen.
   Uppseendeväckande är ju att John Lennon vid den här tidpunkten 1968 när han skrev "Across the universe" var så osäker och pessimistisk med refrängen "no one's gonna change our world" som central del i den här sången. Det var ju ändå han som bara några år senare sträckte den knutna handen i luften och utropade både "Give peace a chance" och "Power to the people".
   Det är inte bara NASA-projektet som givit låten nytt liv. Om några veckor har den amerikanska filmen med samma namn svensk premiär. En film som inte bara innehåller en mängd Beatles-låtar, Bono gör ”Lucy in the sky with diamonds” och Jeff Beck ”A day in the life”, utan också många rollfigurer uppkallade efter kända figurer ur Beatles låtar. Exempelvis Prudence, Lucy, Jude och Sadie.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2008 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.