Blogginlägg

Singlar#54: RONNIE SPECTOR

Postad: 2013-01-30 07:57
Kategori: SINGLAR 100-1RONNIE SPECTOR: Try some, buy some (Apple, 1971)

SKIVORNA MED PHIL SPECTOR SOM PRODUCENT är nästan helt bojkottade på den här listan men det finns undantag. Som den här. Med Phils dåvarande fru Ronnie Spector vid mikrofonen. Och i producentstolen bredvid Spector satt George Harrison som händelsevis råkar ha skrivit låten på den här Apple-skivans a-sida. Jag kunde för övrigt inte komma överens med mig själv om jag skulle ha bild på konvolutet, med en förtjusande Mrs Spector, eller etiketten från skivbolaget i mitt hjärta.
   I januari 1971 toppade George Harrison alla listor med singeln "My sweet Lord" och trippelalbumet "All things must pass", allt producerat tillsammans med Phil Spector. En månad senare gick producentteamet in i studion med denna nyskrivna Harrison-låt i ett försök att skaka liv i en legendarisk men helt bortglömd tjejröst.
   Förutom Phil Spectors berömda popsymfoniproduktioner och specialskrivna låtar var det Ronnie Spectors stämma som gjorde Ronettes låtar till stora hits mellan 1963 och 1966. Under 1964 gjorde hon dessutom två singlar under sitt riktiga förnamn Veronica men under namnet "Ronnie Spector" hade hon aldrig givit ut någon skiva innan 1971. Ronettes gjorde förresten en tillfällig singelcomeback 1969, "You came, you saw, you conquered" (med parentesen "featuring the voice of VERONICA"), men i övrigt hade Ronnie Spectors röst varit tyst i många år som fru Spector, paret hade gift sig 1968.
   Äktenskapet var enligt Ronnie klart problemfyllt och 1971 var relationen hårt ansträngd men Ronnie gör en mycket godkänd vokal insats fast låten kanske inte tillhör George Harrisons stora mästerverk. Men halvballaden är imponerande, de fina "The long and winding road"-mandolinerna (som för övrigt John Lennons återanvände till sin "Happy Xmas") är glänsande vackra och på toppen finns ekot och de karaktäristiska körerna. "Try some, buy some" är i mina öron en underbar skiva fast Ronnie själv i alla år uttalat sig negativt om låten..
   Låten hade George skrivit på piano fast hans färdigheter på instrumentet var bristfälligt. I kompet fanns, förutom George på gitarr, i sammanhanget välkända namn som Gary Wright, keyboards, Klaus Voormann, bas och Jim Gordon, trummor. Det mäktiga stråkarrangemanget skrevs av John Barham.

JAG HAR LÄST FLERA ENGELSKA SKIVRECENSIONER av Ronnie Spectors singel från den här tiden och alla är enigt överens om att det är en hit, "veckans singel" och så vidare. Därför var det så negativt överraskande att skivan aldrig ens tog sig in på någon försäljningslista.
   Lite förvånad, lite bitter och lite ledsen tyckte George att låten skulle få en ny chans. Han tog helt enkelt den färdiga instrumentala produktionen, la på sin egen mindre kraftfulla röst och placerade låten på sitt nästa album, "Living in the material world" som släpptes i maj 1973, två år efter Ronnie Spectors skiva.
   David Bowie gjorde för övrigt en överraskande cover på "Try some, buy some" på sin senaste skiva "Reality" 2004.
   Under sin storhetstid under 60-talets första hälft hade Phil Spector tagit för vana att lägga instrumentala och helt omöjliga ofta jazziga låtar på singelbaksidan för att alla skulle fokusera på framsidan mycket mer. B-sidan här, "Tandoori chicken", motsvarar ju till titeln (en maträtt) det likgiltigt uppenbara. En rockabillypastisch förmodligen skriven (av Harrison och Spector) på några minuter och inspelad på ännu kortare tid. Knappast originell då den har lånat friskt från gamla 50- och 60-talslåtar.
   Allt inspelat med Harrison på gitarr, dobro och kör tillsammans med Carl Radle, bas, Leon Russell, piano, Pete Ham (Badfinger) , gitarr, och Jim Gordon, trummor. I en text som inleds med:
   Tandoori chicken and a great, big bottle of wine
   I told Mal, my old pal
   To go with Joe and both if you go
   We'll get
   Tandoori chicken, (tandoori chicken)


A-sidan:


B-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (481)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (237)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (52)
Maxi12" (35)
Minns (149)
Örebro (95)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Per 6/10: Håll utkik efter Vampyrernas comeback 2022/2023! En fyralåtars demo från janu...

Janne Lennell 2/10: Beside Bowie: Mick Ronson story. Tack för tipset! Har jag helt missat, ska abs...

Björn Stein 14/09: Ett videotips till de tre. Beside Bowie: The Mick Ronson Story finns på denna l...

Johan S 12/09: En fantastiskt bra afton hade vi!...

Jarmo Tapani Anttila 8/09: Var får man tag på Mickey Jupps album?...

Håkan Gustavsson 22/08: Du såg inte Whitney Rose? mvh/Håkan...

Mattias 30/06: Sjukt bra platta på alla sätt och vis....

Mattias 30/06: Weld är bättre i mitt tycke....

Olle Nordgren 30/06: Som alltid när det gäller recensioner på Håkans Pop är det mycket välskriv...

Per Gotthardsson 22/06: Jag var där! Egentligen för att lyssna till Hiseman men lämnade lokalen helt ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.