Blogginlägg

Med ålderns rätt

Postad: 2007-05-25 09:48 (ursprungligen publicerad på kollegiet.nu)
Kategori: Krönikor

Jag kan naturligtvis inte komma förbi det här ämnet. Joakim döpte min första presenterande krönika på Kollegiet till ”Entré hög ålder” och det var givetvis helt sant. Sedan har jag skrivit rubriker på egen hand till alla mina texter här. Och jag har inte blivit yngre.
   Kanske klokare men dagar läggs till dagar, blir till veckor och månader och till slut växer det till år och decennier. Tiden går, som man lite lättjefullt brukar säga.
   Men jag blir nog bara mer och mer intresserad. Och allt mindre begränsad, tycks det mig. För tiden räcker inte till och det är både ett mysterium och ren och skär fakta.
   När jag började bli intresserad av musik, på 60-talet, gjorde varje artist eller grupp ett par-tre album varje år och några exklusiva singlar däremellan. Det var inga problem att hålla sig fullständigt uppdaterad via radioprogram och tidningar.
   Numera gör varje artist eller grupp högst ett album om året men för de allra största namnen går det ofta tre-fyra-fem år mellan släppen. Alltså borde det vara lättare att både spara tid och energi i detta århundrade. Ändå tycks det som att tiden krymper alltmer.

Branschen har alltså växt över alla gränser. Mediabruset är intensivare än någonsin, kanalerna där det distribueras musik är ju ofattbart många. Trots att musikbranschen befinner sig mitt inne i en kris går det att lyssna på ny musik dygnet runt alla veckans dagar.
   Kanske är jag för intresserad? Jag vill ju gärna höra det ultimata, det som min kropp och hjärna tycker är allra bäst för välmåendet. Med ålderns rätt kanske inte mitt aktiva lyssnande har de ultimata förutsättningarna efter modellen 24-7. Jag nästan kräver fullt koncentrerad lyssning för att bilda mig en seriös uppfattning om det jag lyssnar på. Mp3-spelare oavbrutet i öronen blir nog aldrig min vardagliga kopp té.
   Jag kanske har ett mer händelserikt liv att återblicka till än någon annan Kollegiet-medlem. Sedan vill jag understryka att alla mina Kollegiet-kollegor lever ett gränslöst mycket mer intressant liv än jag någonsin gjorde i deras åldrar. Det är bara mängden av år fyllda med otaliga konserter och en och annan minnesrik detalj som gör mitt liv så mycket mer värt i backspegeln än i framtiden.
   Det är ju otroligt töntigt att skriva om sin ålder men den här våren har det dykt upp så extremt många åldersrelaterade saker i mina ögon så det finns liksom ingen återvändo.
   Thåström fyllde 50 för några månader sedan och Jerry Williams 65 några veckor senare. I dagarna är det hela tio år sedan Ronnie Lane och Jeff Buckley dog. ”At my age”, som jag vill översätta till ”Med ålderns rätt”, heter Nick Lowes nya skiva som släpps 7 juni.
   Samma vecka släpper Paul McCartney en ny skiva, ”Memory almost full”, och visst börjar minnet bli fullt. Hans år som 64-åring fick en allt annan än nostalgisk prägel. En bitter och uppslitande skilsmässotvist, med stor mediabevakning, satte hinder för det.

Såg ett Trivial Pursuit-spel som hade musikfrågor som tema. ”Från 1990-tal till nutid” hette det som underrubrik. Mycket provocerande för en som tycker att 90-talet och 00-talet flyter ihop till ett enda decennium. 90-talet är alltså redan nostalgi?
   80-talet, däremot, känns i nuläget som nostalgi och lite dammigt gammalt så där. Däremot skulle jag vilja ha tillbaka 70-tal och 60-tal. Musikaliskt såväl som sentimentalt socialt. Det var ju faktiskt lättare att leva då. Inte så mycket att hinna med, inte så många skivor på hyllan med de orecenserade albumen och inte så många konserter som direkt följdes av nya konserter som nu.
   Då var det fler och oftare resor till Stockholm där konserterna var inledningen på otroliga festhelger och man kunde landa några dagar senare och skriva sin recension och den publicerades framåt tisdagen utan att någon brydde sig.
   Nu är nu för blott några sekunder och innan man vet ordet av tillhör det historien. Jag må vara gråhårig men vägrar inse att jag är för gammal för det här.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2007 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.