Blogginlägg

Hela den långa historien om de fyra ABBA-medlemmarna

Postad: 2009-01-29 07:40
Kategori: Bok-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 27/1 2009.

LITTERATUR
Carl Magnus Palm
ABBA – the story
(Wahlström & Widstrand)


Författaren och ABBA-experten Palm har nästan en handfull böcker i ämnet ABBA bakom sig redan. Men tydligen ingen renodlad biografi som den här. En bok som berättar hela den långa historien om de fyra ABBA-medlemmarnas liv, från födsel via begränsade lokala framgångar och sedan världsgenombrott till livet efter gruppen som varit minst sagt olika upplevelser för de fyra.
   Jag har läst den här boken parallellt med boken om Stikkan Anderson, gruppens upptäckare och affärsman, och det ger ABBA-biografin, kanske orättvist, en småtråkig och strikt framtoning. En ren historiebeskrivning jämfört med den flödande personliga berättelsen om en människas uppgång och fall.
   Ändå är Palms bok, som är på svenska fast titeln är på engelska, full av intressanta detaljer, rik på fotografier men inte så fulländad när det gäller diskografin, varken i text eller visuellt.
   Avstampet i boken är från 2005 inför den svenska premiären på musikalen Mamma Mia där alla medlemmarna var på plats men aldrig tillsammans. Palm försöker idag dramatisera förhållandet mellan medlemmarna för att locka till sig både sensationslystna läsare och strikt musikintresserade. Boken blir väl aldrig någon skvallerhistoria men Palm har letat förtvivlat i alla intervjuer, tidningsklipp och tv-program, listan på slutet av boken över källor är lång, efter personliga anekdoter hur förhållandet en gång var, hur det förändrades (gruppens historia omfattar ju trots allt två bröllop och två skilsmässor) och hur det sedan blev.
   Ungefär samtidigt 2005 började säkert Palm planera den här boken för att ha den lagom klar när nu ännu en våg av ABBA-musik sveper över världen. I samband med senaste filmen Mamma Mia! har ju intresset kring ABBA och deras musik ännu en gång gott i topp.
   Som djupt intresserad av den musikaliska utvecklingen för de fyra individerna, med Björn & Benny i centrum, får jag en rejäl uppdatering av mitt eget minne. Med exakta datum, viktiga och betydelsefulla noteringar för historien och insiderapporteringar kring varje ny skiva. Från låtskrivandet till inspelningarna med publikens och massmedias mottagande av varje ny ABBA-skiva.
   Däremot har jag kanske lite svårt att ta Palms egna subjektiva åsikter om låtar, texter och skivor som intressanta i sammanhanget. Det hade varit så mycket mer värt med dagsaktuella och djupgående intervjuer med huvudpersonerna där de kanske recenserat sig själva, beskrivit sin egen utveckling och redovisat sina egna minnen.
   För det är ju just magin mellan i första hand Björn & Benny som är det intressanta i ABBA-historien. En historia som, som förutom de två killarnas ständigt upprepade succéer, sammantaget inte bara är framgång, succé och lyckliga slut. Den är också fylld av personliga tragedier, företagsaffärer, nervösa sammanbrott, bitterhet och massor av problem med pengar. Ingen brist på pengar men olika åsikter var pengarna ska hamna.
   Under ABBA:s aktiva år fanns det under tiden anledning att revidera bilden av gruppen. Från de inledande så gulliga, kärleksfulla och perfekta paren till en kylig kvartett som ändå presterade professionell musik ända in i slutet. Deras musik har det däremot aldrig funnits anledning att revidera betydelsen av.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2009 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.