Blogginlägg

Tributes: Plura

Postad: 2008-08-20 07:46
Kategori: Tribute-skivor


Plura 50 (Hi Fidelity/EMI, 2001)
Underrubriken är "En hyllningsplatta" och skivan gavs ut i samband med Eldkvarn-sångaren, poeten och låtskrivaren Plura Jonssons 50-årsdag.

Hyllningsskivan till PLURA kom alltså ut 2001. Jag tog rent spontant fram skivan förra söndagen och det råkade faktiskt vara exakt på Pluras födelsedag, 10 augusti. Det är inte bara därför jag inleder den här lilla serien om tributeskivor med just den plattan. Det är sammantaget en av de bästa tributeskivorna alla kategorier, inklusive alla engelska och amerikanska, jag känner till och verkligen gillar till varje del.
   Tributeskivor, hyllningar till en artist, en låtskrivare eller grupp, har av tradition i de allra flesta fall haft ojämn kvalité. Naturligtvis blir det extremt splittrat när så många olika artister, ofta från olika genrer, ska tolka en och samma låtskrivare eller artist.
   Så det finns i den här kategorin väldigt få helgjutna skivor. Ändå har de under årens lopp lockat mina förhoppningar och varje gång höjt mina förväntningar. Jag ska regelbundet plocka fram några av de bästa eller intressanta skivorna från den anonymt avskilda plats de tilldelats i skivsamlingen. De behöver all uppmärksamhet de kan få. Det kanske till och med någon gång kommer att förekomma en gratisskiva från Uncut eller Mojo, ty de är ofta pigga på att ge sina plattor ett visst tema eller ägna hela utrymmet åt låtar hämtade från en enda artist eller låtskrivare.
   ”Plura 50” är på många sätt en alldeles utmärkt seriestart. Dels är de svenska representanterna i kategorin väldigt få och sällsynta. Och dels är den uppseendeväckande intressant under alla de 17 spåren.
   När Jocke Berg värker fram "Kärlekens tunga" till Peter Svenssons känsliga komp är det en emotionell storm som måste fram. Just där låter det både oerhört naturligt, som en klassisk Kent-låt, och något helt omvälvande. På samma gång.
   Den känslan går igen på mycket av det övriga innehållet, mycket tack vare EMI:s hustomte Kjell Anderssons unikt lyhörda öron och den alltid mycket skicklige och mångkunnige gitarristen Micke Nord. Både Peter LeMarc, Staffan Hellstrand (i duett med Lisa Nilsson) och framförallt -Freddie Wadling överträffar sig själva på Plura-hyllningen.
   Andersson är ju i sedvanlig ordning delaktig till det mästerliga omslaget med författaren Bodil Malmstens korta men kärnfulla och personliga rader om Plura som hon känt i många år.
Trots stjärnmönstringen och alla de magiska tolkningarna så hade inte skivan varit möjlig utan Plura Jonssons extraordinära låtkatalog. Där texter, ordvändningar och musikalisk personlighet genomsyrat allt han har skrivit.
   Materialet på ”Plura 50” är hämtat från nästan hela Eldkvarns karriär. Från 1979, ”Pojkar pojkar pojkar” med Gloria, till 1999, ”Vilken underbar värld” med Olle Ljungström. Den sistnämnda låten är nog det mest malplacerade bidraget på skivan. Där Olle och hans vapendragare Heinz Liljedahl skruvat till låten på ett technomärkvärdigt sätt. Inte heller duetten ”3:ans spårvagn” mellan Peter LeMarc och Mauro Scocco fungerar riktigt framgångsrikt. Det beror nog mer på att den monumentala Eldkvarn-klassikerna är svår att kopiera. Men i övrigt är det en frapperande jämn och musikaliskt alldeles fantastisk skiva.
   Som Freddie Wadlings oerhört vackra och avskalade version av ”Söders kors” med Göran Kajfes trumpet som en ren och skär diamant. Som Nisse Hellbergs naturligt rockdrivna och Wilmer X-influerade version av ”Nere på klubben”. Som Peter LeMarcs vackra ”En clowns historia”. Som Staffan Hellstrand och Lisa Nilssons ”Dörrarna till himlen” som verkligen låter Hellstrand. Som Kajsa Grytts personligt kryddade ”En kärlekshistoria”. Som Tottas ”Bröllop i Bolivia” fylld av dignitet.
   Och som sagt Jocke Bergs historiskt vackra och totalt omgjorda ”Kärlekens tunga”. Så många höjdpunkter har sällan samlats på en och samma skiva.

Skivans innehåll:
1. Intro P50
2. Pojkar, pojkar, pojkar - Gloria
3. En clowns historia - Peter LeMarc
4. Nere på klubben - Nisse Hellberg
5. Kärlekens tunga - Joakim Berg & Peter Svensson
6. 3:ans spårvagn - Peter LeMarc & Mauro Scocco
7. Ett hus på stranden - Pugh Rogefeldt
8. Söders kors - Freddie Wadling
9. Tag min hand - Lars Winnerbäck & Louise Hoffsten
10. En kärlekshistoria - Kajsa Grytt
11. Vilken underbar värld - Olle Ljungström
12. Nånting måste gå sönder - Mauro Scocco
13. Dörrarna till himlen - Staffan Hellstrand & Lisa Nilsson
14. Nerför floden - Tomas Andersson-Wij
15. Låt mig vinna - Peter LeMarc
16. Bröllop i Bolivia - Totta Näslund
17. Ikväll stannar jag hos dig - Charlotte Berg
18. Outro P50

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (457)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (143)
Örebro (32)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Augusti 2008 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Lars-Åke Madelid 11/07: Imponerande ambitiöst projekt, så lycka till!...

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.