Blogginlägg

Amerikanskt besök i Dambergs vardagsrum

Postad: 2018-05-06 11:57
Kategori: Live-recensioner



Bilder: Carina Österling

MICHAEL THOMAS HOWARD
CAROLINE COTTER
Live at hemma, Örebro 4 maj 2018
Konsertlängd: 19:38-20:21 och 20:43-21:22 (43 + 39 = 82 min)
Min plats: Två meter till höger om "scenen".


IBLAND MÅSTE MUSIKINTRESSET MÖTA UTMANINGAR, att gå på konsert utan att vara det minsta förberedd eller informerad i ämnet. Genom alla år som professionell konsertrecensent var just förberedelser, förhandslyssning och research i ämnet mycket viktigt för att sedan kunna göra en rättvis bedömning av konsertupplevelsen. Privat är det roligare att bli överraskad.
   Inför fredagens konsert med den amerikanska duon Michael Thomas Howard och Caroline Cotter i det lilla formatet i Anders Dambergs vardagsrum hade jag lyssnat väldigt begränsat och läst ännu mindre om artisterna. Enbart tips och info från konsertarrangören fick mig att vilja tillbringa en fredagskväll i en lägenhet på väster i Örebro.
   Som publik på dessa privata tillställningar känner man sig utvald och personligt inbjuden där artisterna tar i hand och presenterar sig innan mat och allmänt samkväm leder till musikalisk underhållning.
   Jag hade som sagt inget förhållande till de båda amerikanska sångarna, låtskrivarna och gitarristerna och har i efterhand försökt minnas materialet som de framförde både tillsammans och var och en för sig. Michael ursäktade sig både och en och två gånger att det i repertoaren dök upp nyskrivna låtar men för publiken, ett 30-tal intresserade, var ju allt förutom några covers helt nytt.
   Carolines låtar var till stor del hämtade från hennes två album "Dreaming as I do" och "Home on the river" där hon med sin ljusa röst ofta svingade sig upp i tonläget. Jämförelsen med Joni Mitchell låg nära till hands när hon förmedlade låtarna till komp av en anspråkslös akustisk gitarr. "Dreaming as I do", "I am satisfied", "143", "Found" och senaste singeln "Peace of mind" var några låtar som jag noterade.
   Michael Thomas hade ett mer avancerat sätt att spela på sin gitarr som också hade en ljuvlig akustisk klang. De berättande texterna, ibland med en komisk twist, gav en djupare upplevelse av hans låtar. Han påstod att alla hans sånger var sanna historier. Närmast ett mirakel att han kan skriva en sådan ljuvlig sång som "Oh, Donegal" utan att ha varit på Irland. "Meet me on the front lines" och "Better than the last" var några andra låtar som stod ut denna fredagskväll.
   Anders Damberg berättade att han träffat de båda artisterna på olika Folk Alliance-tillställningar i USA och att de nu turnerar tillsammans och dessutom är ett par privat fast de har ett minst sagt skiftande ursprung. Michael Thomas kommer från Anchorage i Alaska (så gott som samma breddgrad som Örebro) och Caroline kommer från Rhode Island på USA:s östkust och hon menade att det var närmare till Sverige än till Alaska.
   Parets repertoar var som sagt till allra största delen originalmaterial, bland annat deras senaste singel "This road is home" tillsammans, men gjorde också Bob Dylans "Don't think twice it's alright" och den gamla folksången "Fare thee well" vars rötter också kan sökas till Irland.
   Besöket i Örebro var tämligen unikt för det amerikanska paret. Första gången i Sverige kom de med bil från Köpenhamn för att dagen efter fortsätta till Stockholm och sedan direkt återvända till Köpenhamn där nya spelningar väntade.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2018 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.